Mit jelent a szaldós és a bruttó-nettó elszámolási forma a háztartási méretű napelemes rendszereknél?

Néhány éve még csak elvétve láthattunk hazánkban napelemes rendszereket családi házakon, azonban napjainkban rohamosan gyarapszik a háztartási méretű kiserőművek elterjedése a lakosság körében. Egyre több család otthona válik energiahatékonnyá és környezettudatossá a megújuló energiák hasznosításával. Az állami támogatásoknak köszönhetően a kereslet még inkább fokozódik.A családi házakra telepített napelemes rendszerek sokszor többet termelnek, mint adott pillanatban a háztartás energiaszükséglete. A fel nem használt energiát ilyenkor visszatápláljuk a szolgáltató hálózatába

Amikor viszont a napelemek kevesebbet termelnek, mint a pillanatnyi szükségletünk, akkor a hálózatból vételezzük a szükséges energiamennyiséget. A betáplált és a vételezett energia mennyiségét egy ún. oda-vissza mérő óra teszi lehetővé.

De hogyan történik az elszámolás az áramszolgáltatóval?

Egyre többen teszik fel a kérdést, hogy mit is jelent napelemes rendszereknél a szaldós elszámolás, illetve, hogy mit takar a bevezetésre kerülő bruttó-nettóelszámolási forma?

Szaldós elszámolásnál  a vételezési ár és a betáplálási ár azonos.Így az éves szinten előállított és elfogyasztott energia különbözetét kell kifizetni az áramszolgáltatónak, ami egy jól megtervezett napelemes rendszer esetében szinte nulla.

Azonban a 2024 január 1-től telepített rendszerek esetében megszűnik a szaldós elszámolási forma és bevezetésre kerül a bruttó-nettó elszámolás.

Mit is jelent a bevezetésre kerülő bruttó elszámolási forma?

Ebben az esetben a betáplálási árat a szolgáltató más összegben fogja meghatározni, mint a vételi árat, így a saját termelésünk ellenére mégis valamennyi villanyszámlát kell fizetnünk. A feltételek még nem tisztázottak, hogy pontosan milyen összegekkel számolhatunk.

Ezért érdemes minél előbb lépni, ha napelemes beruházást tervezünk.

Hogyan érintik a változások a korábban telepített napelemes rendszereket?

Jelenlegi információk szerint a 2024 január 1-e előtt csatlakoztatott rendszerek elszámolási formája nem változik,vagyis szaldós elszámolásban maradnak, amennyiben 2023.12.31.-ig  megtörténik a szolgáltató által engedélyezett, csatlakozás.

A 2021. június 30-i kormányrendelet módosítás alapján az 50 %-os támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes kiserőművek tulajdonosai továbbra is szaldó elszámolásban részesülhetnek. 

Azonban azt nem lehet tudni, hogy meddig marad a kedvező elszámolási forma támogatással telepített napelemes rendszerek esetén, ezért érdemes mielőbb cselekedni!

Amennyiben szeretnél többet olvasni a témában, információkat gyűjteni és egyedi ajánlatainkról értesülni, akkor kérlek kövess minket a Facebookon és iratkozz fel hírleveleinkre!

Hozz jó döntést napelemes rendszer vásárlásakor!
Kérd Ingyenes online vagy telefonos Konzultációnkat!

Rólunk

VEGYE ÁT AZ IRÁNYÍTÁST ENERGIAKÖLTSÉGEI FELETT

Velünk az energiaszámlákon kívül másra is költhet.

Térkép

Kapcsolat

Energiamonitoring Kft
H – 6500 Baja Parti utca 20-22.
Tel: +36-20-482-0155
Email: zoltan.szabo@energiamonitoring.hu
Web: energiamonitoring.hu
Skype: energiamonitoring01