A napelemes rendszerek karbantartása

Vajon szükség van– e a napelemes rendszer karbantartására?
Vegyük lépésről lépésre a rendszer elemeit.

Vajon szükség van– e a napelemes rendszer karbantartására ?

Vegyük lépésről lépésre a rendszer elemeit.

Mikor kell tisztítani a napelemeket?
A napelemek üvegfelületén mindig láthatóak apró porszemcsék megtapadva, azonban ez még nem jelenti azt, hogy azonnal tisztítani kell. A tisztítás akkor indokolt, ha szemmel láthatóan vastagon koszos a napelem, olyan szennyeződések találhatóak, amelyek egyáltalán nem engedik át a napfényt (pl. madárürülék) illetve az energiatermelésben látható a csökkenés (hasonló időszakkal összehasonlítva). A tiszta napelemekkel összehasonlítva a piszkos napelemek akár 15-20 százalékkal kevesebb energiát termelnek.

Milyen szennyeződések fordulhatnak elő ?

  • Por
  • Szmog és hamu
  • Moha
  • Gomba
  • Madár ürülék
  • Járművek szennyezése


Hogyan kell tisztítani a napelemeket?
A vízhálózatban szinte mindenhol kemény a víz, sok benne az oldott ásványi anyag tartalom. Az oldott ásványi anyagok száradáskor kicsapódnak a felületekre, így mosás után a por helyett az odaszáradt vízkő okoz termeléskiesést. A napelemeket tisztított lágy vízzel kell tisztítani, mely hozzáadott tisztítószer nélkül is tökéletes tisztaságot eredményez. A megtisztított, algáktól, baktériumoktól és ásványi anyagoktól mentes víz azonnal megköti a különböző szennyezőanyagokat. A napelem tisztítás után teljesen cseppmentesen szárad és eltűnik a felületről.

Inverter

Az inverter és az AC oldali villanyszerelés is igényel némi törődést.

Az inverterek karbantartását is érdemes időközönként elvégeztetni, aminek a gyakorisága függ, a telepítés körülményeitől és az inverter típusától.

Előfordulhat az is hogy soha nem kell hozzányúlni az inverterünkhöz, de egy aktív hűtéssel rendelkező készülék akár évenkénti tisztítást is igényelhet ha poros környezetben van.

Előfordulhat, hogy idővel elkoszolódik és a túlmelegedése hozamkiesést eredményez, ami akár hosszútávon élettartam csökkenést is eredményezhet.

Amennyiben szeretnél többet olvasni a témában, információkat gyűjteni és egyedi ajánlatainkról értesülni, akkor kérlek kövess minket a Facebookon és iratkozz fel hírleveleinkre!

Hozz jó döntést napelemes rendszer vásárlásakor!
Kérd Ingyenes online vagy telefonos Konzultációnkat!

Rólunk

VEGYE ÁT AZ IRÁNYÍTÁST ENERGIAKÖLTSÉGEI FELETT

Velünk az energiaszámlákon kívül másra is költhet.

Térkép

Kapcsolat

Energiamonitoring Kft
H – 6500 Baja Parti utca 20-22.
Tel: +36-20-482-0155
Email: zoltan.szabo@energiamonitoring.hu
Web: energiamonitoring.hu
Skype: energiamonitoring01