A napelemes rendszer teljesítményét befolyásoló tényezők

Tudtad, hogy milyen sok tényező befolyásolja egy napelemes rendszer által megtermelt éves energia mennyiségét, ezáltal azt, hogy milyen teljesítményű rendszerre van szükséged?

  • földrajzi elhelyezkedés (az éves napsütéses órák száma)
  • időjárás
  • napelemek hatékonysága
  • napelemek tájolása (melyik égtáj irányban szerelhető a rendszer)
  • napelemek dőlésszöge (ezt a tető dőlésszöge határozza meg)

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mekkora napelemes rendszer felszerelésével fedezhető az éves elektromos áram felhasználásod:

Mekkora az éves villamosenergia fogyasztásom kilowatt órában? (kWh – kilowattóra)

Nézzük meg az elektromos számlákat, hogy hány kilowattóra (kWh) energiát használunk fel egy évben? Ez a kiindulási pont a méretezésben.

A teljes villamosenergia fogyasztást ki szeretném váltani, vagy csak egy részét?

Tisztáznunk kell, hogy a teljes villamosenergia fogyasztásunkat szeretnénk napelemes rendszer segítségével megtermelni vagy csak egy részét.
Amennyiben megfelelő méretű tetőfelület áll rendelkezésre, úgy műszaki szempontból a teljes villamosenergia fogyasztás kiváltható.

A napelemek telepítésére kiválasztott tetőfelület/tetőfelületek pontos tájolása, dőlésszöge?

A tetőfelület tájolása és dőlésszöge is meghatározza a szükséges rendszer méretet. Az optimális dőlésszög 30-40° fok között van. A legoptimálisabb tájolás a déli, de ettől eltérő tetőfelületekre,- mint a K-Ny.-i tájolás – is bátran telepíthető napelemes rendszer, kizárólag az északi oldal alkalmatlan a hatékony energiatermelésre. 

Árnyékolás:

Az árnyék a napelem legnagyobb ellensége, így probléma lehet pl. egy fix árnyék – lehet ez kémény, a szomszéd háza, antenna, magas fa stb., ezáltal jelentős hozamveszteség keletkezhet.

Sokan nagyon lebecsülik az árnyék jelentőségét – még telepítő cégek közül is -, pedig 10%-os, részleges árnyékolás a napelemeken akár 25-50%-os teljesítménycsökkenést is okozhat – azaz ennyivel kevesebb az évente megtermelhető áram.

Amennyiben szeretnél többet olvasni a témában, információkat gyűjteni és egyedi ajánlatainkról értesülni, akkor kérlek kövess minket a Facebookon és iratkozz fel hírleveleinkre!

Hozz jó döntést napelemes rendszer vásárlásakor!
Kérd Ingyenes online vagy telefonos Konzultációnkat!

Rólunk

VEGYE ÁT AZ IRÁNYÍTÁST ENERGIAKÖLTSÉGEI FELETT

Velünk az energiaszámlákon kívül másra is költhet.

Térkép

Kapcsolat

Energiamonitoring Kft
H – 6500 Baja Parti utca 20-22.
Tel: +36-20-482-0155
Email: zoltan.szabo@energiamonitoring.hu
Web: energiamonitoring.hu
Skype: energiamonitoring01