A napelemes rendszer engedélyeztetésének menete

Ha napelemes rendszer telepítése mellett döntöttél, számos kérdés merülhet fel benned az engedélyeztetési és telepítési folyamattal kapcsolatban.
Szeretnénk megkönnyíteni a dolgodat, és hozzásegíteni ahhoz, hogy lépésről lépésre átlásd a folyamatot és a hozzá kapcsolódó teendőket.
Az engedélyeztetést megelőzi a tájékozódás, az ajánlatkérés, és a helyszíni műszaki felmérés.

Miután kiválasztottad a számodra legszimpatikusabb kivitelezőt és megkötöttétek a szerződést, a következőket kell még tenned:

1. Igénybejelentés benyújtása

Az igénybejelentést  a  meghatalmazott (  cégünk ) indíthatja el az áramszolgáltató felé egy nyomtatvány kitöltésével és elküldésével

2. Tájékoztató levél

A napelemes rendszer hálózatra csatlakozásához szükséges feltételeket, műszaki paramétereket az igénybejelentésben található adatok alapján megvizsgálja az áramszolgáltató, majd a vizsgálat után az igény beérkezésétől számított 30 napon belül  tájékoztató levelet küld.
A levélben benne lesznek a rendszer hálózathoz csatlakozásának műszaki és gazdasági feltételei  (pontos választ kapsz a telepíthető napelemes rendszer nagyságáról)
Átfutási idő: maximum 30 nap, de áramszolgáltatótól függően 2 – 3 hét

3. Csatlakozási dokumentáció benyújtása és elbírálása

Az áramszolgáltató által megküldött dokumentációk alapján a megbízott kivitelező cég elkészíti a csatlakozási dokumentációt, amit szintén benyújtásra kerül az áramszolgáltató felé.
A benyújtott dokumentumok beérkezést követő  átlagosan  30 napon belül elbírálásra kerülnek.
Átfutási idő: 3 – 5 hét
Ha pedig véleményezték és jóváhagyták a tervet, nincs más háta, mint…

4. A napelemes rendszer telepítése

Az engedélyek jóváhagyása után következik a napelemes rendszer műszaki telepítése.
A napelemes rendszer  telepítését követően el kell küldeni az áramszolgáltatónak a telepítés befejezéséről szóló készre jelentési nyilatkozatot és az érintésvédelmi jegyzőkönyv másolatát. 
A készre jelentésnek a csatlakozási dokumentáció jóváhagyásától számított 180 napon belül meg kell történnie. Ha ez nem teljesül, újra be kell nyújtani az igényt.
Előfordulhat, hogy a mérőhelyed nem szabványos, és korszerűsítésre szorul, ezért a készre jelentés elküldése előtt érdemes ellenőriztetned mérőhelyedet regisztrált partnerszerelővel.
Ez szakembertől függően több hetet is igénybe vehet , ezért a javasoljuk, hogy a mérőhely szabványosítást  már az engedélyeztetési  folyamat megkezdése előtt célszerű  megtenni , mert így az esetlegesen felmerülő hálózatfejlesztési költségekkel is számolni tudsz .

5. Szolgáltatói szerződés módosítás ,  mérőóra csere / átprogramozás

Ez után következik a fogyasztásmérő cseréje vagy programozására annak érdekében, hogy a fogyasztott mellett a hálózatba feltöltött többlet energiát is mérni tudja a szolgáltató.
Ennek mérésére egy ún.  ad-vesz mérőórát szerel fel az áramszolgáltató , amelyen nyomon tudod követni a hálózatba visszatáplált energia és a hálózatból visszavett energia mennyiségét  is.
A mérőóra felszerelését követően már csak be kell  kapcsolnod  a rendszered !

Ügyfeleink részére teljeskörűen vállaljuk az engedélyeztetési folyamat lebonyolítását!

Amennyiben szeretnél többet olvasni a témában, információkat gyűjteni és egyedi ajánlatainkról értesülni, akkor kérlek kövess minket a Facebookon és iratkozz fel hírleveleinkre!

Hozz jó döntést napelemes rendszer vásárlásakor!
Kérd Ingyenes online vagy telefonos Konzultációnkat!

Rólunk

VEGYE ÁT AZ IRÁNYÍTÁST ENERGIAKÖLTSÉGEI FELETT

Velünk az energiaszámlákon kívül másra is költhet.

Térkép

Kapcsolat

Energiamonitoring Kft
H – 6500 Baja Parti utca 20-22.
Tel: +36-20-482-0155
Email: zoltan.szabo@energiamonitoring.hu
Web: energiamonitoring.hu
Skype: energiamonitoring01